Linkovi

Ivanović i Hodžić: Obezbediti nesmetano glasanje


Glasanje u severnoj Mitrovici 3. novembra prekinuto je zbog nasilja a izbori će biti ponovljeni u tri izborna centra.
Glasanje u severnoj Mitrovici 3. novembra prekinuto je zbog nasilja a izbori će biti ponovljeni u tri izborna centra.

Kandidati za gradonačelnika severne Mitrovice, Oliver Ivanović i Adrijana Hodžic u razgovoru za Glas Amerike očekuju od KFOR-a i kosovske policije da izvuku pouke iz dogadjaja 3. novembra.

Skoro nedelju dana od održavanja lokalnih izbora na Kosovu, još uvek nema konačnih rezultata za četiri opštine na severu. U severnom delu Kosovske Mitrovice izbori će biti ponovljeni u tri izborna centra, jer je glasanje 3. novembra prekinuto zbog nasilja. Kandidati za gradonačelnika ovog dela grada Oliver Ivanović i Adrijana Hodžic očekuju da KFOR i policija obezbede građanima da nesmetano glasaju.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Iz Centralne izborne komisije je saopšteno da još nema konačnih rezultata o izlaznosti birača, pa samim tim ni konačnih rezultata za lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova. Prema ranije objavljenim preliminarnim rezultatima u Zubinom potoku, Leposavicu i Zvecanu najviše glasova osvojili su kandidati za gradonačelnika ispred Gradjanske inicijative “Srpska”, dok je u severnoj Mitrovici najviše glasova osvojio kandidat Demokratske partije Kosova.

U ovom delu Mitrovice u tri izborna centra gde se nalazi 27 glasačkih mesta, na kojima većinom glasaju Srbi, izbori će biti ponovljeni 17. novembra, jer su prošle nedelje prekinuti kada su za sada još uvek nepoznate osobe uništile izborni materijal.

Kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice Oliver Ivanović za Glas Amerike kaže da bezbednosne strukture koje deluju na Kosovu ne smeju da dozvole da se ponove događaji od 3. novembra.

“Mislim, da za ovako kratko vreme ne možemo mnogo toga da uradimo, ali ono što možemo jeste, da poručimo da Kosovska policija, EULEX i KFOR, moraju da nauče lekciju od 3. Novembra. Do biračkih mesta ne sme da stoji niko, to je kršenje zakona i procedure. Prema tome, ako bi se obezbedio slobodan pristip, moguće je da ćemo u tom slučaju izvući veći broj ljudi na biračka mesta”, kaže Ivanović.

Adrijana Hodzić
Adrijana Hodzić
I Adrijana Hodzic koja je kandidat za gradonačelnicu severne Mitrovice kaže da ne očekuje da će ponavlajanje izbora proći bez tenzija, ali da od nadležnih koji se bave bezbednošću očekuje da, kako je rekla, 17. novembra “rade svoj posao”. Ona smatra da je Centralna izborna Komisija trebalo da izbore ponovi na svim biračkim mestima u severnoj Mitrovici.

“Ukoliko treba da ponovimo izbore u severnoj MItrovici, onda je to dobro učiniti u svim biračkim mestima, zato što su ostala biračka mesta, gde nije bilo nasilaja, zatvorena pre vremena i ostao je veliki broj ljudi, koji nisu uspeli da ostvare svoje demokratsko pravo i da glasaju”, rekla je Hodžićeva.

Kosovski lokalni izbori održani su 3. novembra. Drugi krug za gradonačelnike u za sada 24 opština biće održan 1. decembra, a izbori u tri izborna centra u severnom delu Mitrovice biće održani 17. novembra.
XS
SM
MD
LG