Linkovi

Izbori u Virdžiniji ukazuju na politički zastoj


Republikanksi kandidat za guvernera Virdžinije, državni tužilac Ken Kučineli.
Republikanksi kandidat za guvernera Virdžinije, državni tužilac Ken Kučineli.

Stručnjaci veruju da ishod izbora za guvernera u Virdžiniji, državi u kojoj nijedna stranka ne uživa sveobuhvatnu podršku većine, može da nagovesti kako će glasati Amerika na sledećim izborima.

Političke posledice nedavnog zatvaranja američkih vladinih agencija zbog spora povodom zakona o zdravstvenoj zaštiti, poznatijeg kao „Obamaker“, već se mogu videti na predstojećim izborima za guvernera Virdžinije. U toj saveznoj državi, u kojoj nijedna stranka ne uživa sveobuhvatnu podršku većine, birači izražavaju podršku kompromisu, pre ideologije.

U gradu Kalpeper u Virdžiniji koji ima naklonost prema Republikanskoj stranci, gosti „Frost kafea“, kao što je Majk Luko, još uvek su gnevni zbog nedavnog zatvaranja vladinih agencija. Oni žele da kazne političare koji neće da sarađuju za dobro većine.

„Ja sam kao veliki broj ljudi. Čujem njihova gledišta. Ja sam prodavac i svaki dan srećem veliki broj ljudi. Većina je sita našeg predsednika, ovog Kongresa i ovog stanja“.

Ovo su posebno loše vesti za republikanskog kandidata, aktuelnog sekretara za pravosuđe Virdžinije Kena Kučinelija, koji zaostaje u anketama javnog mnjenja. Mada lično nije podržao strategiju Republikanaca u Kongresu da se zatvore vladine agencije, svrstao se uz vrlo otvorene konzervativce, poput senatora Renda Pola. Kučineli je pokušao da prikaže svog protivnika kao liberala, koji predlaže nove programe, ali ne i načina da ih finansira.

„Rekao sam, dopada mi se ideja o obrazovanju, novim radnim mestima, ali mi se dopadaju i mali kučići. Međutim, neću da donesem kući štene, ukoliko nemam plan o tome kako ću se brinuti o njemu“, istakao je u jednoj od debata Kučineli.

Leri Sabato, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Virdžinija, kaže da su Kučineli i njegovo konzervativno krilo izgubili podršku među „umerenjacima“, koji su umorni od političke konfrontacije.

„To im je nanelo štetu u poslovnoj zajednici, ali još više među običnim ljudima, jer su viđeni kao neodgovorni i voljni da dovedu u opasnost sadašnjost i budućnost zemlje zbog svoje krute ideologije. To ne prolazi u Americi. Mi smo veoma pragmatična zemlja“.
Bivši predsednik Bil Klinton podržava kandidaturu demokrate Terija Mekalifa
Bivši predsednik Bil Klinton podržava kandidaturu demokrate Terija Mekalifa
​Demokratski kandidat Teri Mekalif, čovek koji je 1990-ih prikupljao sredstva za kampanju predsednika Bila Klintona i bogati biznismen, ne inspiriše puno entuzijazma među biračima. Međutim, on ističe pragmatični pristup i volju da sarduje sa opozicijom.

„Ponosni smo da nas podržava vodeća struja Virdžinije, i potpuno smo fokusirani na pitanja koja muče većinu građana ove države“.

Zato Alison Hot, demokrata i vlasnica malog biznisa u Kalpeperu, kaže da će glasati za Mekalifa.

„Mislim da je on najbolja opcija za sada. Nadam se da može da ostvari ono što obećava. Takođe se nadam da će biti dijaloga. To je toliko važno“.

Sabato ističe da bi rezultati ove trke u Virdžiniji, u kojoj nijedna stranka nema značajno veću podršku, mogli da ukažu kako će Amerika glasati na narednim izborima.
XS
SM
MD
LG