Linkovi

UNDP: Izlaznost na severu najmanje 16%


Srbi u Kosovskoj Mitrovici protestuju zbog predstojećih lokalnih izbora, 22. oktobra 2013.
Srbi u Kosovskoj Mitrovici protestuju zbog predstojećih lokalnih izbora, 22. oktobra 2013.

IIstraživanje UNDP-a je pokazalo da 90 građana na severu Kosova zna da su kosovski lokalni izbori zakazani za 3. novembar, a 16 odsto ispitanika navelo je da će sigurno izaći na izbore.

Na predstojeće kosovske lokalne izbore sigurno će izaći 16 odsto građana sa severa Kosova, pokazalo je istraživanje misije UNDP na Kosovu. U izveštaju se navodi da se 44 odsto birača izjasnilo da će bojkotovati izbore koji su zakazani za 3.novembar.

Istraživanje UNDP-a je pokazalo da 90 građana na severu Kosova zna da su kosovski lokalni izbori zakazani za 3. novembar, a 16 odsto ispitanika navelo je da će sigurno izaći na izbore. Svaki drugi ispitanik sa severa Kosova kaže da ne zna koje će sve političke partije učestvovati na izborima i ko su kandidati za gradonačelnika u njegovoj opštini.

“Uzimajući u obzir političku osetljivost kao i činjenicu da se ovi izbori severno od Ibra prvi put organizuju u tom delu Kosova, ovakvi rezultati ispitivanja javnog mnjenja su pozitivni”, rekao je Atde Hetemi službenik UNDP-a predstavljajući rezultate istraživanja.

Israživanje koje je sprovedeno u četiri opštine na severu Kosova početkom oktobra je takođe pokazalo da se u vezi sa izborima na prvom mestu informišu preko televizije, u čemu prednjače prvi program Radio Televizije Srbije, TV Most u Zvečavnu, TV B92 i TV Mir u Leposaviću.

Najgledanija TV emisija sa političkim sadržajem na severu Kosova je “Slobodno srpski” iz produkcije Medija centra iz Čaglavice, a najslušanija radio stanica Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice.

“Programi koji imaju politički sadržaj i koji su najpopularniji kod gradjana u tom delu Kosova su “Slobodno srpski” sa 57,3 %, zatim emisija “Otvoreno o” TV Most sa 9% , “Otvoreni studio” TV Puls takodje 9 % i emisija “Dogovor” sa 6 % koju realizije TV Centar”, naveo je Hetemi.

Istraživanje je obuhvatilo građane starosti od 18 i više godina, a sastojalo od 400 neposrednih razgovora koji su održani u četiri opštine na severu Kosova: Leposaviću, Zvečanu Zubinom potoku i Mitrovici.
XS
SM
MD
LG