Linkovi

Sibilius pod pritiskom zbog "Obamaker" sajta


Ketlin Sibilius, sekretarka za zdravstvo i ljudske resurse
Ketlin Sibilius, sekretarka za zdravstvo i ljudske resurse

Sekretarka za zdravstvo Ketlin Sibilius izjavila je za CNN da predsednika Obamu niko nije obavestio o problemima koji su iskrsavali i pre nego što je sajt sa polisama zdravstvenog osiguranja pušten u rad.

U Vašingtonu i širom Sjedinjenih Država raste nezadovoljstvo zbog tehničkih problema koji prate realizaciju predsednikovog zakona o zdravstvenoj zaštiti – Obamaker. Mnogi gradjani koji su pokušali da se registruju na vladinom veb sajtu healthcare.gov - frustrirani su zbog teškoće pristupa tom sajtu. Sekretarka za zdravstvo i ljudske resurse Ketlin Sibilius, koja je izložena velikim kritikama, izjavila je za CNN da predsednika Obamu niko nije obavestio o problemima koji su iskrsavali i pre 1. oktobra, kada je sajt pušten u rad. Ona medjutim nije komentarisala pozive republikanaca da podnese ostavku.

Obamina administracija navodi da ulaže sve moguće napore da popravi tehničke probleme na sajtu healthcare.gov. U ekskluzivnom intervjuu koji je dala za program 360 Andersona Kupera, novinara CNN-a, sekretarka za zdravstvo Ketlin Sibilius konstatovala je očigledne činjenice:

„Svakako postoje izazovi. Moglo bi sve da teče lakše, moglo bi da se lakše pristupa sajtu.“

Sajt sa ponudama zdravstvenog osiguranja otvoren je 1. oktobra. Do sada se na njega ulogovalo 19 miliona ljudi, koji su zatekli konfuzne poruke o greškama, neispravne kalkulatore, pogrešne informacije o tome da li se kvalifikuju za osiguranje za porodice s niskim primanjima, kao i duge zastoje.

Ostajao sam budan do jedan sat posle ponoći u pokušaju da popunim prijavu”, prenosi svoje iskustvo jedan od korisnika Dejvid Harison.

“Nisam mogla da odem dalje od šifre na ekranu. Uspela sam da otvorim nalog posle 1. Oktobra, ali mi posle više nije dao da se ulogujem”, kaže Amanda Ptaškin, korisnica vladinog sajta Healthcare.gov.

I pre nego što je sajt otvoren, osiguravajuće kompanije su izražavale zabrinutost zbog mogućih tehničkih kvarova. Probno puštanje sajta u rad takođe je ukazivalo na probleme. Međutim, sekretar Sibilius kaže da predsednik Obama nije bio svestan razmera problema na sajtu healthcare.gov dok sajt nije otvoren.

Kritičari Obamakera žele da znaju šta je krenulo naopako, ko popravlja kvar, koliko će to koštati i kada će popravka biti završena?

"Kada se radi o Obamakeru, očigledno postoji mnogo toga za šta treba da se odgovara”, istakao je predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.

Ketlin Sibilijus nije imala odgovor:

“Zatražili smo od svih naših kontraktora da razmotre rad svojih timova na terenu i dovedu apsolutno najveće stručnjake. Uverena sam da se to dešava svaki dan”.

Sekretarka za zdravstvo je probleme pripisala izuzetno velikom broju posetilaca sajta.

“Niko nije frustriran više od mene i predsednika. Želimo da sve ide lako i glatko, kako bi građani mogli da uporede različite polise osiguranja”.

Zbog svih problema, neki u Kongresu traže da se pomeri krajnji rok do kojeg svi građani treba da imaju osiguranje ili plate kaznu, za šta je odredjen 31. mart. Obamina administracija poziva građane da budu strpljivi i prijave se za osiguranje putem telefona ili lično, u specijalnim centrima za zdravstveno osiguranje.
XS
SM
MD
LG