Linkovi

Birodi: Nedovoljno praćenje situacije na Kosovu


Biro za društvena istraživanja BIRODI je danas predstavio aktivnosti koje se odnose na praćenje izveštavanja medija na srpskom jeziku u predizbornom periodu i tokom održavanja lokalnih izbora na Kosovu 2013.
Biro za društvena istraživanja BIRODI je danas predstavio aktivnosti koje se odnose na praćenje izveštavanja medija na srpskom jeziku u predizbornom periodu i tokom održavanja lokalnih izbora na Kosovu 2013.

Biro za društvena istraživanja koji će pratiti izveštavanje srpskih i kosovskih medija o lokalnim izborima na Kosovu smatra da mediji u Srbiji ne uspevaju da prenesu punu sliku sa Kosova.

Biro za društvena istraživanja pratiće izveštavanje srpskih i kosovskih medija o predstojećim lokalnim izborima 3. novembra, a već sada u Birodiju otkrivaju da mediji u Srbiji ne prate u dovoljnoj meri događaje i incidente na Kosovu.

Mediji u Srbiji – iz različitih razloga ne uspevaju da sliku sa Kosova pred izbore 3. novembra prenesu javnosti, izjavio je danas izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Pavle Dimitrijević. Na konferenciji za novinare on je istakao da je u medijima je primetno i odsustvo bilo kakve analitike ili istraživanja pozadine incidenata i sukoba u srpskim sredinama, kojih je, kaže Dimitrijević mnogo više nego što mediji u Srbiji o tome pišu:

"Izveštavanje medija definitivno ne doprinosi smirivanju tenzija, pre svega na severu Kosova, ali i uopšte na Kosovu. I ne doprinosi prestanku i obustavi te atmosfere straha koja se stvara. Evidentno je da će, kako vreme prolazi u susret izborima 3. novembra, pritisak na svakog stanovnika srpske nacionalnosti na Kosovu biti sve veći i veći."

Biroa za društvena istraživanja je formirao i tim za praćenje izveštavanja medija o predstojećim kosovskim lokalnim izborima, a u fokusu će biti 12 kosovskih elektronskih medija, kao i tri televizije i tri dnevne novine iz Srbije:

"U fokusu monitoringa su nam akteri koji su učesnici na lokalnim izborima, odnosno kandidati za odbornike i gradonačelnike na teritoriji Kosova. Zatim i predstavnici vlasti iz Srbije i Kosova kada govore o lokanim izborima."

Birodijev tim će pratiti medijsko pokrivanje kosovskih lokalnih izbora od 7. oktobra do 7. decembra, a u fokosu su centralne informativne emisije i specijalne emisije koje su posvećene izborima.
XS
SM
MD
LG