Linkovi

Devenport: Veliki napredak


Majkl Devenport, šef delegacije EU
Majkl Devenport, šef delegacije EU

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport predstavio je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pred parlamentarnim Odborom za evropske integracije.

U toku su pripreme prve međuvladine konferencije koja će biti organizovana posle zasedanja Evropskog saveta, a najkasnije u januaru, najavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji, obraćajući se članovima parlamentarnog Odbora za evropske integracije.

Srbija je postigla veliki napredak u bilateralnim odnosima i sprovođenju sporazuma s Prištinom, ocenio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da Srbija ima dobar okvir i strategije za reforme, ali da je potrebna i njihova efikasna primena.

Predstavljajući pred parlamentarnim Odborom za evropske integracije Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, Devenport je ukazao da je u toku prva faza skrininga i da u decembru počinje nova faza, kada će predstavnici vlade Srbije učestvovati u bilateralnom skriningu:

"Mi smo pričali o celom spektru različitih tema i najbitnijih poglavlja. Reč je bila o vladavini prava, o reformi pravosuđa i o situaciji sa manjinama i zaštiti manjina u Srbiji."

Po oceni predsednice Odbora za evropske integacije Nataše Vučković pozitivan ton izveštaja Evropske komisije je u najvećoj meri rezultat zaključivanja briselskog sporazuma i sada posebna pažnja Srbije treba da bude posvećena ekonomskim reformama – jer tu čekaju i najveći izazovi, kaže Vučković:

"Mislim da je od velikog značaja naglasiti da je upravo oblast ekonomije i ekonomskih reformi sa najviše primedbi u ovom godišnjem izveštaju. I da je to pitanje na koje ćemo u budućem periodu morati da obratimo mnogo više pažnje."

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić smatra Evropska unija zapravo gura Srbiju u kršenje sopstvenog Ustava i zakona, dok Ivan Andić iz LDP-a ocenjuje da je izveštaj Evropske komisije pozitivan u delu koji se tiče briselskog sporazuma, ali da na mnogo mesta upozorava da reforme ili nisu započete ili su najavljene, a nisu sprovedene.
XS
SM
MD
LG