Linkovi

Bejner u procepu izmedju dve struje


Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma
Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma

Predsedavajući Predstavničkog doma nalazi se u nezahvalnom položaju, pod pritiskom grupe od oko 80 republikanskih kongresmena koji insistiraju na ukidanju "Obamakera".

U drugoj nedelji delimičnog zatvaranja američke vlade, u centru pažnje i dalje je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner. Kao vodeći glas republikanaca u Predstavničkom domu, njegov posao je da obezbedi političku pobedu za svoju stranku po pitanju zdravstene zaštite i budžeta. Mejdutim, on je postao usamljen na tom putu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner bio je ogorčen…

“Ovo nije prokleta igra!”, upozorio je jednom prilikom.

Bio je pomirljiv…

“Ne povlačim linije u pesku. Vreme je da sednemo i rešimo svoje nesuglasice.”

Povremeno, čak i posle sastanka u Beloj kući sa drugim republikancima, bio je usamljen, u procepu izmedju partijskih kolega koje se zalažu za tvrdu liniju po pitanju predsednikovog zakona o zdravstvenoj zašti, kao što je Erik Kantor, vodja većine u Predstavničom domu koji kaže:

"Jednogodišnje odlaganje tog poreza je više nego pošteno s obzirom na to koliko je loše startovao Obamaker.”

... i drugih članova stranke koji smatraju da primoravanje vlade da se zatvori nije ispravan metod, kao što je kongresmen Piter King koji na novinarsko pitanje da li je u pitanju dobra strategija za republikance odgovorio: "Zavisi kako se posmatra. Iz mog ugla – nije.”

Politički jaz je dubok, sa grupom od oko 80 republikanskih kongresmena koji insistiraju na ukidanju novog programa zdravstvenog osiguranja u SAD, poznatog kao “Obamaker”, što njihovi suparnici, demokrate, i predsednik Obama odlučno odbacuju.

Mnogi od tih istih republikanskih zakonodavaca takodje slede tvrdu liniju kada je reč o američkom dugu, ističući da neće podići granicu zaduživanja do roka, 17. oktobra, zbog čega SAD preti tehničko bankrotstvo.

Dok vlada ostaje zatvorena, Džon Fortije iz Dvostranačkog političkog centra kaže da tvrda struja usmerava ceo tok debate.

“Svakako su izvršili pritisak na Bejnera da obezbede da ovo ne bude samo laka konfrontacija, već veoma javno, veliko razilaženje stavova.”

Taj pristup ima dobar odjek medju biračima u zajednicama koje su i izabrale predstavnike tvrde struje. Stiv Bilet iz Programa za pravna pitanja Univerziteta Džordž Vašington kaže da Bejner zbog toga nema mnogo uticaja na kolege.

“Niko od republikanaca u Predstavničkom domu se ne plaši Džona Bejnera. Oni neće uraditi ništa, neće slediti njegov zahtev kako da glasaju, jer ne postoji ništa što on njima može da uradi.”

U medjuvremenu, sa svakim danom koji prolazi stižu sve oštrije kritike od predsednika Obame.

"Razgovori i pregovori ne bi trebalo da podrazumevaju da pretnja vladinog zatvaranja ili ekonomskog haosa visi nad glavama američkih gradjana.”

Dženifer Dafi, urednica publikacije Kukov politički izveštaj kaže da će neko morati da popusti.

“Veoma je teško postići dogovor kad nikoga nema za stolom.”

"Sve što tražimo jeste da sednemo i razgovaramo”, poručuje Džon Bejner.

To je najnoviji apel u političkoj konfrontaciji u kojoj zvanični Vašington i dalje “tapka u mestu.”
XS
SM
MD
LG