Linkovi

Pokret Čajanka podstiče tvrd stav republikanaca


Članovi pokreta Čajanka na jednom od protesta u Vašingtonu.
Članovi pokreta Čajanka na jednom od protesta u Vašingtonu.

Republikanci iz pokreta Čajanka, čiji je stav o zakonu Obamaker doveo do političke pat pozicije u Kongresu, tvrde da samo poštuju želje svojih birača.

Kratko pismo, koje je potpisala skoro petina zakonodavaca američkog Predstavničkog doma, bilo je presudni faktor za političku pat poziciju i delimičanu obustavu rada američke vlade. Članovi Kongresa i predsednik nisu uspeli da se dogovore o budžetu jer republikanci usvajanje tog zakona vezuju za sprovođenje predsednikovog zakona o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti “Obamaker”, čiju primenu republikanci žele da odlože. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Kerolajn Presuti neki uticajni republikanci tvrde da oni samo poštuju želje svojih birača.

Ispred zgrade Kapitola u američkoj prestonici je mirno, ali se unutar zgrade vode žustre rasprave.

Na jednoj strani su demokrate, kao što je Piter Viskloski, član Predstanvičkog doma, koje podržavaju predsednika.

“Kako smo do ovde došli? Imamo najbolju zemlju na svetu i vreme je da ponovo počne sa radom.”

Na drugoj strani su republikanci.

“Predstavnički dom neprekidno pravi kompromise", smatra republikanski kongresmen Endi Bar.

On zastupa ultra-konzervativno krilo republikanaca, zvano Pokret čajanka, koji se na američkoj političkoj sceni pojavio 2009. Pokret čajanka je sada snažna struja unutar Republikanske stranke.

Osamdeset kongresmena, što je trećina republikanaca u Predstavničkom domu, uključujući Bara, potpisalo je pismo kojim se traži da se iz budžetskog predloga za finansiranje vlade izuzme finansiranje Obamakera.

Bar kaže da su demokrate uspele da proguraju reformu o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti 2010. kada su imale većinu u oba doma Kongresa, ali da se njegovim biračima u Kentakiju to ne dopada.

“Ne mogu da ignorišem more poziva, razgovore i durge vrste komunikacija sa svojim biračima koji kažu da Obamaker šteti njihovim biznisima i porodicama”.

Na osnovu izveštaja Kukove političke publikacije, većina od ovih 80 republikanaca dolazi iz sredina čiji su birači glasali drugačije od većine drugih saveznih država. Na primer, u Barovoj državi predsednik Obama je dobio samo 38 odsto glasova. I dok su širom zemlje birači rasno raznoliki, okruzi iz kojih dolaze ovi republikanci imaju sve veću belačku većinu, navodi se u izveštaju.

I umereni republikanci smatraju da bi Obamaker trebalo ukinuti, ali se protive metodama Pokreta čajanka, poput delimičnog blokiranja rada vlade.

Analitičari kažu da se oni republikanci, koji ne idu u korak sa svojim ekstremno konzervativnim kolegama, osvrću oko sebe u strahu od predstavnika Pokreta čajanka.

“Ti republikanci se možda osećaju sigurnima u svojim izbornim jedinicama, kada su im protivnici demokrate, ali zaziru od protivnika iz ekstremnog krila sopstvene stranke”, kaže Džon Fortije iz Dvostranačkog političkog centra.

U međuvremenu, republikanci i demokrate se optužuju da ona druga strana ne prihvata kompromis. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, kaže:

"Jedino što tražimo je da se sedne i razgovara."

Demokratski kongresmen Kolin Hanabasa obratio se Bejneru:

"Gospodine predsedniče, vi ste obustavili rad federalne vlade. I šta sad?

“To je odraz našeg polarizovanog društva. Vlada nam je podeljena, stranke su podeljene. Po svemu sudeći deo toga postaje nova realnost”, konstatuje Fortije.

Za sada ostaje da se vidi ko će prvi popustiti, a do tada savezna vlada ostaje delimično zatvorena.
XS
SM
MD
LG