Linkovi

Bez zapadne intervencije protiv Al-Šababa


مقامی امدادی کارکنوں نے مشرقی یوکرین کے علاقے میں چار ماہ قبل 'مار گرائے' گئے ملائیشیا کے مسافر طیارے کا ملبہ اور لاشوں کی باقیات برآمد کی ہیں۔
مقامی امدادی کارکنوں نے مشرقی یوکرین کے علاقے میں چار ماہ قبل 'مار گرائے' گئے ملائیشیا کے مسافر طیارے کا ملبہ اور لاشوں کی باقیات برآمد کی ہیں۔

Iako je u napadu organizacije Al Šabab u Najrobiju stradao i veliki broj stranih državljana, analitičari ne očekuju značajniju zapadnu intervenciju protiv te grupe.

U napadu pripadnika ekstremističke organizacije Al Šabab na tržni centar Vestgejt, u kenijskoj prijestonici Narobiju, 21. septembra, poginulo je najmanje 67 osoba, među kojima veliki broj stranaca. Uprkos pozivima na veće učešće zapadnih zemalja u borbi protiv te grupe povezane sa Al Kaidom, analitičari ističu da će vodeću ulogu u tome i dalje imati regionalne snage.

Među žrtvama napada na tržni centar Vestgejt bili su državljani većeg broja, geografski udaljenih zemalja - od Australije i Britanije, do Kanade i Južne Koreje. Napad na zapadnjake, međutim, vjerovatno neće dovesti do značajnije zapadne intervencije protiv Al Šababa, smatra Sadžan Gohel, direktor u Azijsko-pacifičkoj fondaciji, sa sjedištem u Londonu.

“Međunarodna zajednica, naročito Sjedinjene Države, vjerovatno će više podsticati somalijske susjede da budu aktivniji i više uključeni u napore da se uništi infrastruktura Al Šababa”.

Širaz Mejher, iz londonskog Centra za istraživanje radikalizacije, pri Kings koledžu, kaže da su zapadne sile mnogo opreznije nakon teških intervencija u Avganstanu i Iraku.

“Zapad se sada više zalaže za to da vođstvo preuzmu susjedi koji reaguju na regionalne krize, i njih će podržati iz pozadine. Možda će se povećati taj nivo podrške, ali ne očekujem da će biti preduzeto nešto poput, na primjer, direktne američke intervencije”.

Sadžan Gohel poručuje da će eliminisanje prijetnje, koju predstavlja Al Šabab, biti veoma složeno.

“Riječ je o grupi koja se podijelila i čije frakcije se nalaze u više zemalja, ne samo u Somaliji. Pripadnike regrutuju među izbjeglicama širom Roga Afrike i istočnog dijela kontinenta. To je veliki izazov. Nažalost, takođe su u mogućnosti da nalaze regrute u zapadnim zemljama”.

Misija Afričke unije sa 17 hiljada pripadnika, poznata kao AMISOM, za sada će nastaviti da predvodi borbu protiv Al-Šababa, zajedno sa vladinim snagama. Izaslanik Ujedinjenih nacija za Somaliju, Nikolas Kej, zatražio je od međunarodne zajednice da izdvoji više sredstava za tu operaciju.

“Naročito dodatne resurse za vojnu akciju, gdje AMISOM nije dovoljno opremljen. Nemaju, na primjer, ni jedan vojni helikopter za kampanju u zemlji veličine Avganistana”.

Helmud Romer Hajtmen, analitičar za časopis “Jane’s Defense Weekly” u Južnoafričkoj Republici, kaže da postoji hitna potreba za dobro finansiranim snagama Afričke unije, sposobnim da odgovore na prijetnje širom kontinenta.

“Kada govorimo o dolasku stranih trupa u Afriku, treba reći da Evropljani nisu spremni da to urade i većina više nema uticaja zato što su morali toliko toga da smanjuju. Da li stvarno želimo da Kina, Indija ili neko drugi to uradi? Zato što to onda neće raditi u našem interesu, već u njihovom. Ujedinjenim nacijama treba previše vremena, u što smo se već uvjerili. Tako da postoji potreba za kontinentalnim odnosno regionalnim snagama”.

Analitičari ističu da napad u Keniji pokazuje da je Al Šabab i dalje snažan i da doseže mogo dalje od Somalije.
XS
SM
MD
LG