Linkovi

Marković: Otvaranje poglavlja 23 i 24 u decembru


Duško Marković, crnogorski ministar pravde (levo, arhivski snimak)
Duško Marković, crnogorski ministar pravde (levo, arhivski snimak)

Crnogorski ministar pravde rekao je da se Crna Gora nalazi na korak od otvaranja pregovora ključnih za dalji put Crne Gore ka članstvu u EU.

Međuvladina konferencija, na kojoj će EU za Crnu Goru otvoriti pregovore u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, biće održana u drugoj polovini decembra, kazao je ministar pravde Duško Marković.

Marković je kazao da se Crna Gora nalazi se na korak do otvaranja pregovora u poglavljima koja su ključna za dalji put Crne Gore ka članstvu u porodici evropskih država.

Zato mi je zadovoljstvo da sa vama podijelim informaciju da republika Litvanija, u kalendaru svog predsjedavanja Savjetu EU, u drugoj polovini decembra upisuje datum za održavanje međuvladine konferencije, na kojoj će biti otvoreni pregovori u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost’, kazao je Marković na svečanosti povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova.

To znači da su očekivanja Crne Gore od Evropske unije bila realna, kao i da su, s druge strane, očekivanja Evropske unije od Crne Gore bila opravdana.

Ispunili smo uslov za otvaranje pregovora, pripremivši kvalitetne akcione planove za sprovođenje preporuka Evropske komisije. Ovi dokumenti predstavljaju zgusnutu agendu rada naših institucija u pregovaračkom procesu, ali istovremeno i mapu puta kako da ojačamo naše institucije učinimo ih održivim, a našu državu mjestom slobode, pravde i demokratije’, kazao je Marković.

On je dodao da nije samo Evropska unija pregovarač sa novim pristupom , navodeći da i Crna Gora pristupa na nov način. ‘Ne krijemo naše slabosti, želimo da učimo od boljih, izazove ne čekamo, već im idemo u susret’’.

‘Između ostalog, bili smo otvoreni kada smo priznali da imamo problem sa normativnim rješenjima koja ostavljaju mogućnost političkog uticaja na pravosuđe, otvoreni smo bili i kada smo priznali da imamo problem sa korupcijom i organizovanim kriminalom, nijesmo krili da nam administrativni kapaciteti moraju biti uanprijeđeni, sami smo prepoznali sopstvene potrebe u sistemu zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda’, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je bila proaktivna kada je izmijenila Ustav i donijela organizacione zakone u oblasti pravosuđa, dodajući da je država inicirala zaključenje ugovora o izručenju sopstvenih državljana sa zemljama regiona, ‘uključujući i Italiju, što je bio jedan od najsnažnijih udaraca kriminalnim mrežama u regionu i šire’’.
XS
SM
MD
LG