Linkovi

Iran razgovara sa svetskim silama


Predsednik Irana Hasan Rohani govori o nuklearnom razoružanju za vreme 68. zasedanja Generalne skupštine UN, 26. septembra 2013.
Predsednik Irana Hasan Rohani govori o nuklearnom razoružanju za vreme 68. zasedanja Generalne skupštine UN, 26. septembra 2013.

Današnji sastanak izmedju lidera Irana i stalnih članica Saveta bezbednosti kao i Nemačke, biće susret na najvišem nivou između Vašingtona i Teherana u poslednjih šest godina.

SAD i Kina se slažu da Teheran mora da odgovori pozitivno na predlog velikih sila pre početka današnjeg sastanka između Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a, plus Nemačke. Vašington i Peking “smatraju da Iran treba da sarađuje sa grupom 5 plus 1,” odnosno SAD, Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom i Nemačkom, izjavio je danas jedan visoki američki zvaničnik.

Svetski lideri danas će razgovarati sa najvišim iranskim diplomatama u jeku novih nagoveštaja da je Teheran zainteresovan za postizanje sporazuma o svom spornom nuklearnom programu. Većina analitičara ne očekuje preokret na sastanku koji se održava na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku, ali se diplomate nadaju da će uspeti da obnove razgovore 5 plus 1, koji su poslednji put održani u aprilu.

Današnji sastanak biće prvi susret na najvišem nivou između Vašingtona i Teherana u poslednjih šest godina, kao i redak susret predstavnika dve zemlje otkako su međusobne diplomatske veze prekinute 1980. Sastankom - u kojem će učestvovati američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif, kao i šefovi diplomatija Britanije, Francuske, Kine, Rusije i Nemačke - predsedavaće šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Do razgovora dolazi pošto je iranski predsednik Hasan Rohani izjavio da želi da se pitanje iranskog nukearnog programa reši u roku tri do šest meseci. U intervjuu za list “Vašington post”, Rohani je rekao da bi tokom tog susreta trebalo razgovarati o rokovima i da je to, kako je rekao, “jedini način kretanja napred”.
XS
SM
MD
LG