Linkovi

Holandija odgovorna za smrt bošnjaka u Srebrenici


Žena plače pored kovčega rođaka u Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2013.
Žena plače pored kovčega rođaka u Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2013.

Presudu po tužbi nekadašnjeg prevodioca UN Hasana Nuhanovića, kome su stradali majka otac i mlađi brat, doneo Vrhovni sud Holandije

Holandski Vrhovni sud proglasio je državu Holandiju odgovornom za smrt trojice Bošnjaka, kojima je naređeno da napuste bazu UN-a u trenutku kada su snage bosanskih Srba ulazile u Srebrenicu, 1995. godine.

Tužbu je podneo Hasan Nuhanović, koji je radio kao prevodilac Ujedinjenih nacija tokom balkanskog konflikta. Nuhanović je zatražio pravdu za ubistvo svoje majke, oca i mlađeg brata. Sudska odluka se međutim, ne odnosi na majku, već samo na Hasanovog oca i brata, i još jednog čoveka, koji su zajedno sa oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića ubijeni u Srebrenici u julu 1995.

Za tu mučnu epizodu kriv je ograničeni mandat mirovnih snaga, tvrdi pripadnik bivšeg holandskog bataljona, Vim Dajkma.

“Mislim da su nas naši prijatelji, SAD, Britanija, Francuska, sprečili da uradimo to što je trebalo. Tu enklavu nije moglo da odbrani 420 vojnika, od kojih samo 250 pešadinaca. Teritorija prečnika oko 50 kilometara pod napadom teške artiljerije i tri hiljade srpskih vojnika, nije se mogla odbraniti lakim naoružanjem”.

Ishod sudskog postupka koji je trajao deset godina, komentarisale su i majke Srebrenice:

“Ovo što se desilo danas trebalo je da se desi na prethodnom suđenju, jer ipak mi porodice znademo ko je odgovoran po pitanju Srebrenice. Ko je Srebrenicu proglasio zaštićenom enklavom, ko je stavio svoj potpis na Srebrenicu, ko je nadgledao Srebrenicu, ko je od ’93 do ’95 godine kontrolisao sigurnost u Srebrenici. Mi smo se nadali da će to vlada Holandije prihvatiti ranije, ali eto nije nikada kasno. Nadamo se da će i ostali koji su odgovorni za Srebrenicu prihvatiti svoju odgovornost, a to su Ujedinjene nacije i svi oni koji su mogli da spreče genocid u Srebrenici. Da sankcionišu one koji su odgovorni i da krenemo više jednom ka boljoj budućnosti”, rekla je jedan od njih, dok je druga dodala:

“Kad sam krenula iz svoje kuće u ovu fabriku, verovala sam holandskom bataljonu da će nas zaštiti. Došla sam tu gde je crna soba. Tu sam sa svojom ćerkom i svojom snahom bila. Vjerujte mislila sam da smo imali neku zaštitu, ali nismo je imali”.

Presuda holandskog Vrhovnog suda mogla bi da utiče na buduće mirovne misije UN, jer će države nerado pristajati da učestvuju u stranim vojnim operacijama ukoliko se uvede pravilo da će njihovi vojnici odgovarati za eventualne loše ishode.
XS
SM
MD
LG