Linkovi

Francuska čeka izveštaj UN


Francuski predsednik Fransoa Oland i nemački predsednik Joahim Gauk polažu vence
Francuski predsednik Fransoa Oland i nemački predsednik Joahim Gauk polažu vence

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će njegova zemlja sačekati zaključke inspektora UN pre nego što odlučio o eventualnoj vojnoj akciji protiv Sirije.

Na konferenciji za novinare posle samita G20 Oland je rekao da će Francuska takodje sačekati odlku američkog Kongresa. Bio je to prvi znak oklevanja zemlje koja se snažno zalaže za vojnu akciju protiv Sirije.

I američka i francuska obaveštajna služba navode da imaju dokaze da su snage Bašara al-Asada prošlog meseca upotrebile hemijsko oružje protiv pobunjenika u predgradju Damaska, što sirijska vlada demantuje.

Francuska vlada je deklasifikovala svoje dokaze, koji su objavljeni u dnevnim novinama. To je učinjeno veoma smišljeno, kaže Fransoa Ezbur iz Fondacije za strateško istraživanje sa sedištem u Parizu.

"Jedan cilj je jednostavan – da se odgovori na pitanje šta se desilo i ko je odgovoran. Ali postoji i drugi cilj. Vlada je želela da svojim gradjanima pokaže da je sposobna da formira sopstveno mišljenje o tome šta se dogodilo, oslanjajući se na sopstvene obaveštajne podatke.”

Francuska ima poseban interes kada je reč o sirijskom konfliktu, kaže David Kadije iz analitičke grupe IDEAS u okviru Londonske škole ekonomije I političkih nauka.

"Sirija nije tek bilo koja zemlja za Francusku. Ona se nalazi u takozvanom ‘istorijskom području geopolitičkih interesa’.”

Francuska je kontrolisala Siriju i Liban do 1943. kao i neke druge arapske zemlje. U januaru, Pariz je poslao 4.000 vojnika u Mali kako bi se borili protiv islamističkih pobunjenika na severu zemlje. S obzirom da je Mali u avgustu izabrao novog predsednika, intervencija je doživljena kao uspešna, što je ohrabrilo Francusku.

"Operacija u Maliju je svakako bila uspešna, medjutim kada je započela mnogi stručnjaci su bili zabrinuti zbog mogućih posledica jer je region Sahel prilično nestabilan, kao što je naravno i Bliski Istok. Tako da se vlada sada oslanja na taj uspeh, kao i rezultat francusko-britansko-američke saradnje u Libiji.”

Francuski predsednik Oland jasno je stavio na znanje da neće krenuti u intervenciju bez SAD. Sada kada je britanski parlament odbacio vojnu akciju, francusko-američke veze jačaju, primećuje Kadije.

"Francuska je uvidela da mora da jača trans-atlantsko partnerstvo. A da bi se taj savez ojačao, vlada mora da pokaže odredjenu vrstu kapaciteta, uklučujući i vojne sposobnosti.”

Nakon što je predsednik Obama pozvao Kongres da odobori vojnu intervenciju protiv Sirije, analitičari primećuju da je francuski predsednik Oland izložen sve većem pritisku da sledi primer Vašingtona i Londona – i omogući parlamentu da glasa o vojnoj akciji.
XS
SM
MD
LG