Linkovi

Srbija i BiH potpisale sporazum o izručenju


Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine,
Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine,

Ministari pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Nikola Selaković i Bariša Čolak potpisali su sporazum o izručenju državljana optuženih za najteže zločine.

Srbija i Bosna i Hercegovina danas u Beogradu potpisale sporazum o izručenju državljana optuženih za najteža dela. Potrebno je poboljšati saradnju i u oblasti ratnih zločina koje opterećuje dve države i njihov evropski put, istakao je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Ministari pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Nikola Selaković i Bariša Čolak potpisali su danas sporazum o izručenju državljana optuženih za najteže zločine, čime je, kao je rečeno, zaokružena pravna saradnja dve zemlje.

Sporazum će se odnositi na krivična dela koja su izvršena nakon što sporazum stupi na snagu, a kako je ocenio ministar pravde Srbije, saradnja sa BiH je jedna od najintezivnijih i najkvalitetnijih saradnji koju Srbija ima sa nekom drugom zemljom:

"Upravo ovaj ugovor će omogućiti da pored stranih državljana se pruži mogućnost izručenja i sopstvenih državljana, a u cilju gonjenja za izvršena krivična dela. Naročito iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, ali i za teže oblike krivičnih dela, kao i za druga teža krivična dela", izjavio je Selaković.

Uz uverenje da će danas potpisani sporazum biti primenjen u slovo kako je i napisan, ministar pravde BiH je rekao da sporazum znači i nedvosmislenu opredeljenost dve zemlje da nastave sa borbom protiv organizovanog kriminala:

"Dosadašnja saradnja između dve države, ministar je kazao – je dobra. Međutim, ona zaista može i mora biti bolja. Može i mora biti bolja posebno na jednom polju koje je pomalo opterećivalo naše odnose, i ja sam siguran da će ona u budućnosti biti bolja. U predmetima ratnih zločina. Nema razloga da ona bude bolja nego što je do sada", istakao je Čolak.

A u Beogradu je danas održan još jedan važan regionalni sastanak – načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske Drago Lovrić sastao se sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem i ministrom odbrane Nebojšom Rodićem. Lović i Rodić su se saglasili da postoji intenzivni obostrani interes za unapređenje vojne saradnje Srbije i Hrvatske.
XS
SM
MD
LG