Linkovi

Anti-ratni protesti u SAD


Protest zbog moguće vojne akcije protiv Sirije na Tajms Skveru u Njujorku.
Protest zbog moguće vojne akcije protiv Sirije na Tajms Skveru u Njujorku.

Neki Amerikanci dovode u pitanje opravdanje za intervenciju, dok drugi pak smatraju da će žrtve akcije biti samo nevini Sirijci.

Širom Sjedinjenih Država, mala ali glasna grupa protivnika rata traži od Kongresa da ne podrži plan predsjednika Baraka Obame za ograničeni vojni napad na Siriju. Neki dovode u pitanje opravdanje za intervenciju, dok drugi pak smatraju da će žrtve akcije biti samo nevini Sirijci i da će zemlja biti uvučena u još jedan rat. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, većina Amerikanaca dijeli to mišljenje.

Demonstranti, koji ispred Bijele kuće protestuju protiv rata, pripadaju organizaciji “Answer Coalition”. Judžin Purjer kaže da bi bi svaka američka vojna akcija u Siriji samo izazvala veće nasilje.

“Američka vojna intervencija neće doprinijeti miru u regionu. Samo će dalje rasplamsati rat.”

Taj stav se može čuti širom Sjedinjenih Država. Sindi Šihen, koja je postala aktivna u anti-ratnoj kampanji nakon što je izgubila sina u iračkom ratu, predvodila je grupu od 60 demonstranata u Sakramentu, administrativnoj prijestonici Kalifornije, gdje se kandidovala za guvernera.

Na njujorškom Tajms skveru, oko 200 demonstranata uzvikivalo je parolu “ Ne ratu u Siriji”. U Hjustonu je pak održan mali protest u znak podrške vojnoj akciji protiv Asadove vlade, koju Sjedinjene Države optužuju za hemijski napad u kojem je poginulo više od 1400 Sirijaca.

U Masačusetsu, protivnici rata protestovali su ispred kuće državnog sekretara Džona Kerija u Bostonu. Dok je Keri govorio o opravdanosti vojnih napada u Kongresu, iza njega su sjedjeli demonstranti sa uzdignutim dlanovima ofarbanim u crveno. U Milvokiju, Viskonsinu, Mič Sendkvist smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da se usredsrede na unutrašnje probleme, a ne da se miješaju u građanski rat u Siriji.

“Ta zemlja ne prijeti Sjedinjenim Državama i ovo nije pravo vrijeme za miješanje u još jedan nepotreban rat, dok se suočavamo sa budžetskim krizama na federalnom i državnim nivoima.”

Dok je broj učesnika anti-ratnih protesta relativno mali, njihovi stavovi po svemu sudeći odražavaju mišljenje većine. Prema anketi dnevnog lista “Vašington Post” i televizije Ej-Bi-Si, 59 odsto Amerikanaca je protiv vojne intervencije, dok je 36 odsto za. Istraživanje Pju riserč centra pokazuje da se 48 odsto građana protivi napadu, dok ga podržava samo 29.

"Stalno ratujemo. Jedan rat se završi, a drugi već počinje.”

"Strateški vojni napadi trebalo je da se dogode u Iraku, gdje se i dalje nalazimo nakon deset godina, zbog čega je zemlja bankrotirala. Zašto bi ponovo prošli kroz to?

Podrška vojnoj akciji bila bi veća, 46 odsto, ukoliko bi se eventualnoj akciji pridružile druge zemlje poput Britanije i Francuske. Više od polovine Amerikanca bi međutim i dalje reklo “ne”. Uprkos izjavama predsjednika Baraka Obame, za veliki broj ljudi i dalje postoji previše nepoznanica. Nezavisni anketar, Džon Zogbi, govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.
.
“Amerikanci moraju da budu sigurni u ishod akcije, ukoliko planiramo da se uključimo u bilo kakav rat.”

Za pojedine, preduzimanje akcije je moralni imperativ.

"Mislim da nije ispravno dozvoliti ovom ludaku da ubija i uništava svoju zemlju kao što to sada radi.”

Drugi pak navode da su takođe zabrinuti u pogledu situacije u Siriji, ali da smatraju da vojni napadi neće pomoći njenom prevazilaženju.

"Sumnjam da bi to spriječilo buduće napade.”

"Da li ćemo zamijeniti jedno čudovište još gorim”?

Mnogi Amerikanci traže od svojih predstavnika u Kongresu da se usredsrede na druge probleme, poput ekonomije i zdravstvene zaštite, za koje smatraju da barem imaju šansu da budu riješeni.
XS
SM
MD
LG