Linkovi

Obama razuverava Evropljane


Bivša baza Nacionalne bezbednosne agencije u Bad Ajbilngu u Nemačkoj
Bivša baza Nacionalne bezbednosne agencije u Bad Ajbilngu u Nemačkoj

Na konferenciji za novinare u Stokholmu, predsednik Obama je poručio da se američki špijunski programi koncentrišu na suzbijanje terorizma i kontrolu oružja za masovno uništenje.

Predsednik Obama izjavio je da se SAD konsultuju sa zemljama Evropske unije i drugim zemljama u pogledu tajnih američkih programa nadzora, kako bi se sprečilo da špijuniranje sklizne u proces koji suviše zadire u privatne živote gradjana.

Na konferenciji za novinare u Stokholmu, Obama je priznao da je tehnološki napredak povećao šanse da takvi programi budu zloupotrebljeni.

"Ja sam prva osoba koja će da prizna da je, s obzirom na napredak u tehnologiji, i činjenicu da toliko današnjih informacija protiče kroz Internet, rizik zloupotrebe veći nego što je bio slučaj u prošlosti."

Obamina poseta je prvi put da je jedan aktuelni američki predsednik posetio Švedsku. On je istakao da američka špijunaža u inostranstvu koncentriše na ključne američke interese u domenu nacionalne bezbednosti, uključujući kontra-terorizam, kontrolu oružja za masovno uništenje i sajber-bezbednost, a ne špijunažu pojedinaca koji nemaju nikakve veze sa tim oblastima.

"Mogu da uverim javnost u Evropi i svetu da mi ne idemo unakolo njuškajući po tudjim i-mejlovima ili prisluškujući njihove telefonske razgovore. Mi se koncentrišemo na veoma specifične oblasti koje izazivaju našu zabrinutost."

Veoma širok domašaj tajnih američkih programa prismotre, koje sprovodi Nacionalna bezbednosna agencija, postao je poznat javnosti proteklih meseci kada je te programe obelodanio bivši saradnik amerike obaveštajne službe Edvard Snouden, koji sada živi u Rusiji sa privremenim azilom.
XS
SM
MD
LG