Linkovi

HRV: Novi dokazi o zločinima u Libiji


Amaterski video Moamera Gadafija okruženog libijskim borcima u Sirti
Amaterski video Moamera Gadafija okruženog libijskim borcima u Sirti

Hjuman rajts voč saopštio da dokazi ukazuju da su libijski borci tukli i ubili desetine Gadafijevih pristalica posle zarobljavanja i smrti svrgnutog lidera

Moamer Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011, kada su pripadnici paramilicije napali prethodno bombardovanu kolonu njegovih pristalica prilikom pokušaja bekstva iz Sirte. U današnjem izveštaju se navodi da su pripadnici paramilicije brutalno tukli zarobljenike iz Gadafijevog konvoja i potom u obližnjem hotelu pobili 66 ljudi.

Peter Bukert iz Hjuman rajts voča je izjavio za Glas Amerike da bi to trebalo da se smatra ratnim zločinom za koji bi počinioci trebalo da budu optuženi. Organizacija kaže da je uz pomoć video snimaka i fotografija iz bolničke mrtvačnice, najmanje 17 osoba povezala sa leševima nađenim u hotelu.

Hjuman rajts voč takođe navodi da novi dokazi dovode u pitanje tvrdnju libijskih zvaničnika da je Gadafi poginuo u unakrsnoj vatri svojih pristalica i pripadnika snaga privremene vlade. Navodi se da se na video snimku načinjenom posle zarobljavanja vidi da su Gadafi i njegov sin živi, ali da su potom pronađeni mrtvi.

Organizacija za praćenje ljudskih prava pokreće pitanja u vezi sa okolnostima Gadafijeve smrti prošlog oktobra i traži da libijske vlasti istraže moguću masovnu likvidaciju njegovih pristalica tokom bitke za Sirtu. Novi izveštaj se zasniva na video snimcima koje su načinili pripadnici opozicionih snaga i razgovorima sa preživelim članovima Gadafijevog konvoja.
XS
SM
MD
LG